Història AFMMT


L’Associació de Familiars de Malalts Mentals Doctor Francesc Tosquelles es va crear el 12 de Novembre de 1996 a la seu de l’Institut Pere Mata, a partir de l’esforç d’uns pares preocupats per la problemàtica familiar en la que es trobaven.

Fins l'any 1997 no s’inscriu l’entitat al Departament de Justícia i els fundadors aconsegueixen el suport d'entitats tant públiques com privades.A  partir d’aquest moment amb l’esforç dels familiars es comencen a desenvolupar  diferents activitats.

L’any 1998 l'Associació lloga la seva pròpia seu en un pis al C/ Casals nº 8 1er de Reus.

Es realitzen Xerrades relacionades amb la salut mental per tal de trencar amb l’estigma social amb aquestes persones amb problemes de salut mental. Aquestes xerrades van adreçades a tota la ciutadania i pretenen donar conèixer que és una malaltia mental i la problemàtica que es desenvolupa en el seu entorn més immediat.

També s’inicia un treball amb els Jutjats de Reus, la Fiscalia de Tarragona, la Policia Urbana, la Policia Municipal, Guardia Civil, Metges de l’Institut Pere Mata i Serveis Socials de Reus per tractar la problemàtica que genera un ingrés d’un malalt mental. Aquest treball va concloure amb un “Protocol d’internaments no voluntaris” que és el precedent del que s’utilitza actualment per realitzar internaments involuntaris.

L'any 1998 també ens federem a la Federació Catalana d'Associacions de Familiars de Malalts Mentals (F.E.C.A.F.A.M.M.,actual Federació salut mental Catalunya).

L’any 1999  comencen a plantejar-nos la creació d’un nou recurs de Salut Mental “Esplai amb persones amb un Trastorn Mental Sever” que s’inicia l’any 2000 amb la responsabilització voluntària dels socis per obrir aquest servei. Inicialment aquest servei només l’utilitzen els fills dels socis.
       
L’any 2001 es contracta la primera figura d'una professional i es realitzen actes per commemorar el “Dia Mundial de la Salut Mental” i s’organitzen unes Jornades “Integra’ls, no els excloguis...Integra’t, no t’excloguis” amb la col·laboració de institucions públiques i privades. Aquesta jornada és oberta a tothom.              

L'any 2002 s'inicia el  "Servei de Suport i assessorament a famílies", aquest servei sorgeix davant les demandes de las famílies, es valora la situació i s’ ofereix la resposta més adequada.Es constitueix com un espai d’atenció, orientació i suport per tal de donar resposta a les demandes que arriben de familiars que tenen al seu càrrec una persona amb problemes de salut mental.  Aquest servei es manté fins a l'actualitat.

L'any 2003 s’inicia el “Servei del Grup d’Encontre Familiar”,un espai psicoeducatiu format per familiars de persones amb problemes de salut mental, que es reuneix cada 15 dies, a la seu de l’associació.  Inicialment el grup el conduia un psiquiatra jubilat de manera voluntària, en l'actualitat el grup està conduït per un psicòleg extern contractat.

El 2003 també iniciem el "Servei d'acompanyament Integral"un Programa d’acompanyament terapèutic, individualitzat i integral que pretén afavorir la continuïtat de l’atenció a les persones amb problemes de salut  mental i el desenvolupament de l’autonomia personal. Aquest servei es manté fins l'actualitat.

L’any 2003 es canvia de seu  al C/ Roser nº 5 de Reus. S’obre el Servei d’integració Social i comunitària: Club social “El Porxo”  i es contracta professionals per tal de posar-lo en marxa i garantir una qualitat en el servei. Aquest servei s’obre a totes les persones que tenen malaltia mental encara que no tinguin un familiar soci dins l’entitat. El número de persones ateses va augmentat en aquest servei any rere any.

L’any 2006 es presenta la “Presentació de la Guia d’Estil: Salut Mental i Mitjans de Comunicació” a Reus per tal de lluitar contra el maltractament de moltes notícies relacionades amb persones amb Trastorn mental Sever en els diferents mitjans de comunicació. Aquesta jornada és oberta a tota la ciutadania.

L'any 2008 s'amplia l'equip professional i l'Associació passa a tenir 4 persones remunerades.

L'any 2008 realitzem la nostra primera Auditoria comptable externa per ser més transparents.

L'any 2010 la nostra entitat ingressa com a Sòcia de la Cooperativa Coop 57, aquesta entitat ens ajuda a finançar les obres que hem de realitzar al nou local.

L’any 2011 realizem un canvi de seu a unes instal·lacions més grans i adequades i ens traslladem al C/ Mare Molas 18-20 (baixos) de Reus.

L’any 2012 s’inicia el “Servei de Respir”, aquest nou servei sorgeix a partir de les necessitats detectades tant a les persones amb problemes de salut mental com en les seves famílies. Es realitzen dues sortides anuals de cap de setmana sencer a l'any.

L'any 2013 s'inicia i es registra el "Servei de VoluntàriaMent" al Cens de Voluntariat de la generalitat de Catalunya. Aquest servei permet realitzar Voluntariat i formar-se tant a serveis de l'Associació com a altres entitats de Reus.

Al Desembre de 2013 l'Associació forma part de l'Associació Coordinadora Salut Mental Tarragona- Terres de l'Ebre i inicia projectes conjunts. Aquesta entitat està formada per entitats que treballen en l'àmbit de la Salut Mental de les comarques de Tarragona i Terres de l'ebre. La Coodinadora impulsa la Taula de Salut Mental al camp de Tarragona i Terres de l'Ebre, per tal de treballar de forma transversal amb els recursos i agents que participen de l'atenció a les persones amb problemes de Salut mental.

L'any 2014 l'Associació és Declarada d'Utilitat Pública. Aquest any tambè s'inicia el Club Social de Joves (18-35 anys) amb activitats específiques per aquesta franja d'edat.

L'any 2015 registrem el "Servei d'Acompanyament Integral" i el "Servei de Suport Familiar".

La Associació de Familiars de Malalts Mentals Doctor Francesc Tosquelles és una entitat que ja té 20 anys de recorregut, i tot i tindre els seus alts i baixos,  amb els esforços i la col·laboració dels seus socis, juntes directives, els professionals que hi treballen i altres entitats públiques i privades ha tirat endavant.

Des dels inicis l’AFMMT ha realitzat Xerrades Formatives i actes per tal de trencar l’estigma de les persones amb malaltia mental i els seus familiars. Ha intentat millorar l’atenció sanitària que reben les persones amb T.M.S., creant protocols conjuntament amb totes les institucions que hi intervenen. Ha creat Serveis per atendre millor les necessitats de les persones amb malaltia mental i els seus familiars, que no existien dins la Xarxa Sanitària i els hem mantingut en el temps. 

Per la nostra banda seguim treballant  dia a dia, amb esforç, il·lusió i nous reptes per tal d'aconseguir les nostres finalitats estatutàries. I millorar la qualitat de vida tant de les persones amb problemes de Salut Mental com de les seves famílies.












    






















Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada